Mienskip Wûns: huizen bouwen en verduurzamen

Onderneming: Coöperatieve Vereniging Mienskip Wûns
Gevestigd in: Wûns (gemeente Súdwest-Fryslân)
Thema: Energie, Leefbaarheid
Vraagt financiering aan voor: bouw en verduurzaming van 2 sociale huurwoningen

Project

Mienskip Wûns is een lokaal initiatief dat sociale woningbouw mogelijk wil maken. De Wunser dorpsgemeenschap heeft de wens om via de samen opgerichte Coöperatie een tweetal sociale huurwoningen te bouwen ook ter bevordering van de leefbaarheid van het dorp.

Met de bouw van twee sociale huurwoningen wordt maximaal geïnvesteerd in duurzaamheid: gasloos maken, zonnepanelen i.c.m. warmtepomp en vloerverwarming, circulair materiaalgebruik, levensloopbestendig, onderhoudsarm, zeer hoge isolatiewaarde d.m.v. toepassing cellulose in de binnenwanden, duurzaam geproduceerd houtmateriaal afkomstig uit duurzaam geproduceerde bossen.

De woningen worden gebouwd door Ecohûs Fryslân. De beide jonge ondernemers en eigenaren van ECOHûs Fryslân: Siebe Baints en Jouke Tilstra zijn neven en afkomstig uit Wûns. ECOHûs Fryslân bouwt ecologische, energiezuinige, dampopen prefab woningen.

Vooraanzicht woning BNG Duurzaamheidsfonds Woonkamer - BNG Duurzaamheidsfonds

Financiering

Voor het bouwen en het verduurzamen van de twee woningen vroeg de coöperatieve vereniging het BNG Duurzaamheidsfonds om een financiering. Door de inbreng van eigen geld van de leden van de coöperatie (dorpsgemeenschap en instellingen)  en een deel subsidie, hebben ze voldoende aan een Standaardlening van €50.000,00. Met de huuropbrengst van de twee woningen verdienen ze de investering snel terug.

Fundering - BNG Duurzaamheidsfonds Luchtfoto - BNG Duurzaamheidsfonds

Bijdrage aan een duurzamere wereld

Het BNG Duurzaamheidsfonds financiert zakelijke projecten die een bijdrage leveren aan een duurzamer Nederland. Daarmee sluiten we naadloos aan op de Sustainable Development Goals (SDG's) of Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. De SDG’s zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Dit project draagt bij aan meerdere SDG’s:

SDG 12 BNG Duurzaamheidsfonds

Meer informatie over Mienskip Wûns: www.mienskipwuns.nl