Hoi ondernemer! Tjeerd Smit van Groengas

18 augustus 2020 
BNG Duurzaamheidsfonds financiert een microvergister voor Groengas Boorbergum. Daarmee wordt voldoende duurzaam gas geproduceerd om maar liefst 980 huishoudens te voorzien in de gasbehoefte. Dit komt overeen met 1,5 keer het aantal huishoudens in Boornbergum. HoSt maakt het mogelijk, lees hier het verhaal van directeur Tjeerd Smit.
 

Naam: Tjeerd Smit

Functie: Directeur

Onderneming: HoSt

Project: Groengas Boorbergum

Tjeerd Smit

1. Wie ben je?

Mijn naam is Tjeerd Smit, directeur HoSt Participaties BV. HoSt biedt een totaaloplossing voor bio-energiesystemen. HoSt heeft als missie om op een zo duurzaam mogelijke manier zo snel en zoveel mogelijk energie te halen uit deze waardevolle grondstof.

2. Welk project heeft het fonds gefinancierd?

Het project is Groengas Boornbergum, een project waarbij we met bedrijfseigen mest van de zo’n 550 melkkoeien van de melkveehouderij duurzaam en 'groen gas' gaan produceren. Zonder toevoegingen van overige producten, dus mono-mestvergisting. Het geproduceerde biogas wordt in een biogasopwerking omgezet naar groen gas dat het aardgasnet ingaat. Bedrijfseigen mest vergisten en groen gas produceren met de Microferm biedt de mogelijkheid om tot wel 50% extra inkomsten te generen op het melkveebedrijf, tegelijkertijd emissies uit de stal sterk te reduceren en kunstmest en mest met minder stikstof te produceren.

3. Hoe verliep het financieringsproces?

Het proces verliep vrij geruisloos, en direct door. De partners FSFE en BNG duurzaamheidsfonds werkten goed samen, met onze moeder als garantsteller. 

4. Waar ben je trots op?

Ik ben erg trots op het feit dat we weer een duurzaam project aan onze portfolio toe kunnen voegen.

5. Welke plannen voor de toekomst heb je nog?

We willen ons portfolio qua duurzame projecten verder laten groeien, op naar 20 miljoen m3 groen gas per jaar uit duurzame exploitaties.

Lees meer over Groengas Boorbergum bij initiatieven.