EigenWijkse Energie Coöperatie: zonnepark bouwen

Projectnaam: Zonnepark Mariënhoeve 2
Initiatiefnemer: EigenWijkse Energie Coöperatie
Projectlocatie: Wijk bij Duurstede
Thema: Energie
Vraagt financiering aan voor: bouwen van een zonnepark met 1.350 zonnepanelen
Jaar: 2019
Website: www.ewec.nl

Project

De EigenWijkse Energie Coöperatie ontwikkelt in Wijk bij Duurstede een collectieve zonne-energie-installatie. Het gaat om 1.350 zonnepanelen op een aantal daken van Sportpark Mariënhoeve. Het is het tweede deel van een groter project. In de zomer van 2018 werden al 480 zonnepanelen op het dak van de judohal gelegd. Alle opgewekte stroom wordt teruggeleverd aan het net. Met hun projecten wil de coöperatie een duurzame en coöperatieve energietransitie in het gebied bevorderen.

Financiering

Banken hebben moeite met de financiering aan coöperaties. Daarom krijgt de EigenWijkse Energie Coöperatie naast een lening bij het Energiefonds Utrecht ook een lening van het BNG Duurzaamheidsfonds. Het tweede deel van dit project zal jaarlijks circa 310.000 kWh opleveren. Dat is genoeg voor bijna 100 huishoudens. Leden van de coöperatie kunnen participeren en zo eigen vermogen inbrengen. Op basis van de resultaten wordt in de ledenvergadering een jaarlijkse rendementsuitkering vastgesteld en uitgekeerd.

Bijdrage aan een duurzamere wereld

Het BNG Duurzaamheidsfonds financiert zakelijke projecten die een bijdrage leveren aan een duurzamer Nederland. Daarmee sluiten we naadloos aan op de Sustainable Development Goals (SDG's) of Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. De SDG’s zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Dit project draagt bij aan meerdere SDG’s: