Een duurzame en gezonde impact.
Het jaar 2023 was een positief jaar voor het BNG Duurzaamheidsfonds. Het fonds verstrekte 75 Sportleningen, met een totale waarde van ruim € 9,5 miljoen. Dankzij de leningen konden sportclubs aan de slag met onder meer het verduurzamen van hun accommodaties.
Sport als katalysator.
2022 was een recordjaar voor de Sportlening: er zijn 99 Sportleningen verstrekt in het eerste half jaar ter waarde van 11.847.395 Euro.
Sportverenigingen, bedrijven en stichtingen met duurzame plannen kunnen weer bij het BNG Duurzaamheidsfonds terecht. Het fondsvermogen groeit van 35 naar 50 miljoen. Daarmee heeft het fonds 15 miljoen euro extra beschikbaar voor de Sportlening en Maatwerklening. “We kunnen nu nog meer mooie duurzame plannen van de grond helpen”, zegt fondsmanager Hilbert Bouwman.
In Rottevalle, een Fries dorpje in de gemeente Smallingerland, vormen de ongeveer 1.300 inwoners een hechte gemeenschap. Dat ze ook goed samenwerken, blijkt wel uit de verduurzaming van sportpark ’t Hagehiem, waar meerdere sportverenigingen gebruik van maken. Niet alleen de bestuursleden, maar ook vele vrijwilligers zetten hun schouders eronder. Aly de Boer, secretaris van het sportpark, vertelt over de aanpak.
In 2021 heeft het BNG Duurzaamheidsfonds op de kop af 100 projecten gefinancierd, waarvan een groot deel in de sportsector. Deze projecten hebben een vermindering van maar liefst 4.370.156 kg CO2 uitstoot in een jaar gerealiseerd. Dit komt overeen met het energieverbruik van 1.180 huishoudens of wat 218.500 bomen, die een jaar lang groeien, kunnen compenseren!
Bekijk de video over Stichting Natuurhus Almelo!
Goed nieuws voor bestuurders en vrijwilligers van sportverenigingen: BNG Duurzaamheidsfonds heeft EUR 10 miljoen extra gereserveerd voor de Sportlening.
Met ingang van 1 januari 2022 heeft SWS haar toekenningsvoorwaarden en aanvraagprocedure aangepast. Dit houdt in dat bancaire leningen tot en met 100.000 euro nu volledig door SWS kunnen worden geborgd. Deze grens lag in de voorgaande jaren nog bij 75.000 euro. Een borgstelling van de gemeente is tot dit leningsbedrag niet nodig.
Sinds de oprichting in 2018 van het BNG Duurzaamheidsfonds is het succes van het fonds alleen maar gegroeid. Het aantal projecten dat van het fonds gebruik maakt is inmiddels de 100 gepasseerd en groeit door. De bestuursleden staan inmiddels aan het begin van hun tweede termijn van vier jaar. Een mooi moment voor een gesprek met bestuurslid Geurt Thomas.
Misschien woon je al jaren met veel plezier in je appartement. Of misschien ben je er nog maar net geland. Hoe dan ook: het kan zijn dat je merkt dat het nog net iets beter kan, jouw huis of het gebouw waarin je woont. Veiliger, milieuvriendelijker, comfortabeler of leefbaarder. Ga samen met medebewoners op onderzoek uit en maak mooie plannen!
Ben je eigenaar of gebruiker van bijvoorbeeld een dorpshuis, sporthal, buurtzorgcentrum of van een school? Dan wil je misschien graag verduurzamen, maar je hebt de tijd of de kennis niet in huis om ermee aan de slag te gaan. Je bent zeker niet de enige! Speciaal voor deze groep is er nu een ontzorgingsprogramma opgezet speciaal voor klein maatschappelijk vastgoed.
Met de Maatwerklening financiert BNG Duurzaamheidsfonds uitdagende projecten
Bedrijven, verenigingen, VvE’s, coöperaties en stichtingen. Allemaal staan we voor de uitdaging om een duurzame wereld te creëren voor iedereen. En juist op grote schaal is er snel veel winst te behalen. Maar grootschalige verduurzamingsprojecten zijn soms ook uitdagend. En hoe houd je zo'n project betaalbaar?
De sportsector is in 2020 duurzamer en toekomstbestendig geworden. Onder andere dankzij het succes van de begin 2020 gelanceerde Sportlening van het BNG Duurzaamheidsfonds. Ondanks het bijzondere coronajaar, is de nieuwe financiering breed omarmt door de sportsector.
Ook voor sportverenigingen met duurzame ambities is het BNG Duurzaamheidsfonds. Wij maken investeringen in en aan de sportaccommodatie betaalbaar met de Sportlening. Het devies: alles is mogelijk, als het maar maatschappelijke impact heeft. Tijd om een aantal succesverhalen op een rij te zetten. Vandaag Deel 2 - het succes van de Sportlening in beeld.
Voor alle ondernemers met duurzame ambities is er het BNG Duurzaamheidsfonds. Wij financieren zakelijke projecten die een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving. Het devies: alles is mogelijk, als het maar maatschappelijke impact heeft. Tijd om een aantal succesverhalen op een rij te zetten. Vandaag Deel 1 - het Succes van de Maatwerklening.
Ze willen het liefst dat alle Nederlandse gebouwen meer energie opleveren dan ze vragen. Maar een mooie tussenstap vindt het Utrechtse Groenpand ten minste energieneutraal: evenveel gebruiken als opwekken. De verbouwing van hun eigen kantoorpand dient als showcase. Met behulp van een financiering van het BNG Duurzaamheidsfonds wordt het gebouw volledig energieneutraal.
Elektrisch rijden neemt een vlucht met steeds betaalbaardere modellen. Dat is goed nieuws, want vanaf 2030 mogen er volgens het Klimaatakkoord alleen nog emissievrije auto’s verkocht worden. Er rijden tegen die tijd naar schatting 1,9 miljoen elektrische auto’s in Nederland. Het aantal laadpunten blijf echter sterk achter. Waar moeten al die auto’s straks opladen? Vier uitdagingen én oplossingen.
Van 1 tot 6 februari 2021 is het weer zover: De Week van de Circulaire Economie. Een mooi initiatief dat het Versnellingshuis dit jaar voor de 6e keer organiseert en ook deze editie zijn wij weer van de partij. Dit jaar met een online event waarin je alles leert over de financieringsmogelijkheden van het BNG Duurzaamheidsfonds en de betaalbaarheid van jouw circulaire project.
Al vijftig Sportleningen verstrekt! Wie had dat kunnen bedenken toen we begin 2020 startten met het aanbieden van leningen waarmee sportverenigingen in hun accommodatie kunnen investeren. Wij in ieder geval niet. En dat maakt het des te mooier in deze rare tijden.
Misschien ben je er al lang mee bezig of zelfs al klaar. En misschien ben je nog niet begonnen en krijg je nu lichtelijke paniek bij de gedachte dat je alles nog moet regelen. We hebben het over kantoorpanden groter dan 100 m2 die vanaf 2023 minimaal energielabel C moeten hebben. De antwoorden op vijf prangende vragen van ondernemers.
Paul Scholten werkt sinds 2018 als investmentmanager voor het BNG Duurzaamheidsfonds. Hij vervult die functie bij SVn, dat het fonds namens BNG Bank beheert. Vijf vragen aan Paul.
Een leven zonder afval. In de wereld van ondernemers met circulaire ambities is iemands afval andermans grondstof. Maar circulair ondernemen is méér dan grondstoffen veiligstellen. Erin Troost en Bas Luiting vertellen over het huidige circulaire ondernemerslandschap, de uitdagingen én wat het ondernemers kan opleveren.
Het gebeurt vaak zonder dat we erover nadenken: we slopen gebouwen en brengen alles wat er uit en af komt naar de stort. Maar is het niet een beetje dwaas dat we isolatiemateriaal er ergens de ene dag uitslopen en de dag erna in een ander gebouw met nieuwe rollen weer aanbrengen? Kees Boot van het Veenendaals ingenieursbureau BOOT vindt van wel en zette in samenwerking met andere partijen een marktplaats voor hergebruik van materialen op.
Onlangs verstrekte het BNG Duurzaamheidsfonds de vijfde Standaardlening. Hiermee is weer een ondernemer geholpen met de financiering van een kleinschalig en duurzaam project dat anders moeilijker of niet van de grond was gekomen. En zo draagt het fonds samen met ondernemend Nederland bij aan een toekomstbestendig en energieneutraal land!
De verlichting voldeed niet meer aan de normen en viel regelmatig uit. Het dak van het clubhuis vertoonde lekkages en de meterkast viel regelmatig in storing. De apparatuur was aan vervanging toe. Daarnaast was het wenselijk om het clubhuis aan te passen naar de inzichten van de huidige tijd. Tijd voor actie. Samen met vele vrijwilligers zetten Abe de Jong zijn schouders onder het project en met resultaat! Lees hier zijn verhaal.
Een van onze focusthema's is leefbaarheid. Maar wat verstaan we zelf eigenlijk onder leefbaarheid? We leggen het graag uit en dagen jou direct uit! Heb je een mooi initiatief, idee of project dat bijdraagt aan een positieve leefbaarheid in jouw omgeving? Laat het ons horen!
Dennis Hamelink is al meer dan 40 jaar in allerlei functies lid (voetballer, trainer, leider, scheidsrechter, assistent-scheidsrechter, bestuurslid) van voetbalvereniging vv Terneuzense Boys. 'We besparen de vereniging op termijn geld, doen tegelijkertijd iets aan het milieu en ontlasten onze vrijwilligers. Het mes snijdt dus aan meer dan twee kanten!' Een mooi voorbeeld voor andere sportverenigingen, lees hier zijn verhaal.
Klein maar fijn dat is de kracht van Stichting Pierson Zorg. Van kleine lekkages tot een volledig duurzame dakrenovatie. En met een financiering van het BNG Duurzaamheidsfonds kwam ook het financiele plaatje rond. Zo kunnen ze samen een duurzame en veilige omgeving creëren voor hun bewoners. Mooi!
In een businessplan, ook wel ondernemingsplan genoemd, staat kortweg wie je bent, wat je wilt en hoe je dat gaat doen. Het is je houvast voor het opzetten van een onderneming. Door alle zaken op een rij te zetten, kun je goed inschatten of de plannen haalbaar zijn. Maar wat staat er eigenlijk allemaal in zo’n plan? Je leest het hier.
BNG Duurzaamheidsfonds financiert een microvergister voor Groengas Boorbergum. Daarmee wordt voldoende duurzaam gas geproduceerd om maar liefst 980 huishoudens te voorzien in de gasbehoefte. Dit komt overeen met 1,5 keer het aantal huishoudens in Boornbergum. HoSt maakt het mogelijk, lees hier het verhaal van directeur Tjeerd Smit.
Het BNG Duurzaamheidsfonds financiert duurzaamheidsinitiatieven die door gemeenten of provincies worden aangemoedigd, maar te klein zijn om door banken te worden gefinancierd. Voor de verduurzaming van particulier en maatschappelijk vastgoed en om kleine duurzame projecten te realiseren, is het fonds van doorslaggevend belang.
Chris Baas, penningmeester van misschien wel het mooiste tennispark van Nederland in de bossen van Bilthoven, is zelf fanatiek tennisser bij TP Bilthoven. Ze hebben net een mooi verduurzamingstraject achter de rug dat ''soepel en professioneel verliep''. De volgende dromen dienen zich al aan. Benieuwd naar de verdere verduurzaming van het park? Je leest het hier.
De rol van kleine initiatieven mag niet worden onderschat in de hele energietransitie en klimaatdoelstellingen. Want heel veel kleine initiatieven zijn samen ook verantwoordelijk voor een flink aandeel in de reductie van de CO2-uitstoot. Het BNG Duurzaamheidsfonds denkt graag mee met de gemeente en ondernemers, zodat goede initiatieven wel van de grond komen.
Twee jaar na de oprichting van het fonds hebben ruim 45 projecten van maatschappelijke initiatieven, ondernemers en verenigingen een financiering van ons gekregen. Voor de verduurzaming van particulier en maatschappelijk vastgoed en om kleine duurzame projecten te realiseren is het fonds van doorslaggevend belang.
''Ik ben zeer trots op wat wij met het huidige bestuur en overige vrijwilligers hebben kunnen bereiken: vanuit een uitzichtloze situatie naar een prachtig duurzaam park met dito clubhuis!'' Mooie woorden van een trotse voorzitter. ''Dankzij het BNG Duurzaamheidsfonds kan ATC Kadoelen een toekomstbestendige club zijn waar mensen veilig kunnen sporten.'' Lees het hele verhaal van Erik Hertroys, voorzitter van ATC Kadoelen.
Sinds 1 juli 2020 heeft het BNG Duurzaamheidsfonds een nieuwe fondsmanager: Pieter van der Berg (SVn). Pieter is geen onbekende van het fonds en al ruim 10 jaar werkzaam bij SVn in diverse functies. Hij heeft zin in zijn nieuwe uitdaging. Vijf vragen aan Pieter over zijn nieuwe functie.
Ingmar Vlieger, lid van De Meer vanaf zn geboorte, is trots op de 14 nieuwe kleedkamers verdeeld over 2 verdiepingen, nieuwe sanitaire voorzieningen, nieuwe voorzieningen voor de verzorgers en scheidsrechters en op de volledig nieuwe bijkeuken waar we door de nieuwe omvang ook kelderbier hebben geïnstalleerd. Lees hier hoe hij en zijn club het project hebben aangepakt.
“Laten we van deze coronacrisis gebruik maken om ons juist nu nog meer te richten op duurzaamheid.” Wijze woorden van onze fondsmanager Heleen Plante. Lees hier ons hele verhaal in samenwerking met Duurzaam Bedrijfsleven. We zijn benieuwd hoe jij daar tegenaan kijkt.
Als VvE een financiering aanvragen kan een behoorlijke uitdaging zijn. Reden te meer voor een feestje als het dan allemaal rond komt. Voorzitter Tim Grevelink van VvE Wilgenhof IV deelt graag zijn opgedane kennis met andere VvE's.
"Het was een proces van vallen en opstaan, maar het is gelukt! En we zijn als vereniging erg blij met het resultaat en kunnen weer jaren verder." Voorzitter Yda van Oosten en haar boot zijn klaar voor een nieuw zomerseizoen. Lees hier haar ervaringen en toekomstplannen.
Hoe verklein je de milieu-impact van vervoer zonder in te leveren op bewegingsvrijheid? Een goede en terecht vraag. Het antwoord is volgens Twinning Energy simpel: met waterstof als brandstof. Lees hier hun verhaal.
Van zijn vrouw is het wel eens klaar maar Ronald heeft nog genoeg dromen op sportief gebied. Van meer bekendheid genereren voor de club tot het bouwen van zijn eigen sporthal. Al ruim 46 jaar staat Ronald in weer en wind op het handbalveld.
Arjen is al 30 jaar lid van watersportvereniging Blinckvliet en is trots op de enorme inzet van vrijwilligers van de vereniging. Alle leden waren zonder aarzeling bereid om daartoe medewerking te geven aan tijdelijke nieuwe ligplaatsen wat soms wel even het 'stapelen' van schepen betekende.
De eerste Sportlening is verstrekt aan Watersportvereniging Blinckvliet uit het Zuid-Hollandse Zuidland. Met de financiering kunnen zij de jachthaven uitbaggeren en nieuwe meerpalen aanschaffen. Zo kan de bijna 50-jarige vereniging hun bestaan op veilige wijze voortzetten.
Er is steeds meer behoefte aan zakelijke financiering van kleinschalige, duurzame projecten. Met de uitbreiding van het BNG Duurzaamheidsfonds kunnen nóg meer ondernemers, bedrijven, verenigingen en stichtingen een lening aanvragen. Op die manier maken we Nederland samen duurzamer.
Vanaf 23 januari kunnen sportverenigingen een sportlening aanvragen bij het BNG Duurzaamheidsfonds voor de verduurzaming van hun accommodatie. Met een garantie van de Stichting Waarborgfonds voor de Sport, is het mogelijk om deze leningen aan te bieden tegen een zeer aantrekkelijk rentetarief.
Het BNG Duurzaamheidsfonds ondersteunt projecten en initiatieven van ondernemers, die in belangrijke mate bijdragen aan de duurzaamheidsdoelen van gemeenten of provincies en moeite ervaren met de financiering. Met de financiering van iwell bereikt het BNG Duurzaamheidsfonds een mijlpaal; 10 gefinancierde initiatieven.
Een zonnesysteem en dynamische LED-verlichting waardoor in klaslokalen de verlichting kan worden gedimd danwel versterkt. Met die energiebesparende maatregelen verwacht de Westlandse Stichting Katholiek Onderwijs (WSKO) straks per schoolgebouw op jaarbasis vijftienduizend euro aan energiekosten te besparen.
Tussen de zevenhonderdvijftigduizend en 1,8 miljoen. Zoveel publieke laadpunten moet Nederland in 2035 hebben, wil volgens onderzoekers de laadinfrastructuur toereikend zijn voor alle elektrische auto’s die er dan rondrijden. Reden genoeg voor Gerwin Hop, oprichter van laadpalen-exploitant PARKnCHARGE, om vol in te zetten op de aanleg van laadpleinen met meerdere laadpunten.
Baantjes trekken in zwembadwater dat lekker warm is dankzij energie opgewekt uit groensnoeisel uit de buurt. In twee zwembaden in de Groningse gemeente Oldamt kan dit dankzij biomassaketels die het bedrijf Energy Outsourcing Solutions er exploiteert. BNG Duurzaamheidsfonds maakte met een lening van 650.000 euro het project mogelijk.
Sinds de start van het BNG Duurzaamheidsfonds in februari 2018 staat de teller op zeven gefinancierde projecten. Recent werd de financiering aan een onderwijsorganisatie in Poeldijk, VvE in Schoorl en twee energiecoöperaties in Zeewolde en Wijk bij Duurstede goedgekeurd.
Elektrische oplaadpleinen door heel Nederland, biomassa cv-centrales voor zwembaden in Groningen en een verduurzaamd appartementencomplex in Den Helder: de eerste drie duurzame projecten, die met financiering van het BNG Duurzaamheidsfonds kunnen worden gerealiseerd zijn een feit.
Bedrijven, verenigingen en stichtingen met een duurzaam plan kunnen een financiering aanvragen bij het BNG Duurzaamheidsfonds. “Het fonds is speciaal bedoeld voor duurzaamheidsinitiatieven die niet van de grond komen omdat de financiering bij een reguliere bank niet rond komt”, legt fondsmanager Heleen Plante van SVn uit.
Verenigingen, ondernemers en andere zakelijke initiatiefnemers kunnen bij het BNG Duurzaamheidsfonds een lening afsluiten vanaf EUR 100.000 voor projecten die een bijdrage leveren aan de duurzaamheidsdoelen van gemeenten of provincies.