Hoi Voorzitter! Abe de Jong van TV Hercules

De verlichting voldeed niet meer aan de normen en viel regelmatig uit. Het dak van het clubhuis vertoonde lekkages en de meterkast viel regelmatig in storing. De apparatuur was aan vervanging toe. Daarnaast was het wenselijk om het clubhuis aan te passen naar de inzichten van de huidige tijd. Tijd voor actie. Samen met vele vrijwilligers zetten Abe de Jong zijn schouders onder het project en met resultaat! Lees hier zijn verhaal.

Naam: Abe de Jong

Functie: Voorzitter

Vereniging: Tennisvereniging Hercules

Lid: Vanaf 1982

1. Wie ben je?

Ik ben Abe de Jong. Direct nadat ik in Hengelo ben komen werken en wonen, ben ik lid geworden van Hercules, en in 1983 kwam ik in het bestuur van wat toen nog de omni-sportvereniging Hercules was. In 1996 werd de afdeling Tennis een zelfstandige vereniging, en ik werd daarvan toen de voorzitter. Het is me altijd gelukt om die functie er naast mijn baan bij te blijven doen. Sinds mijn pensionering heb ik er nog wat meer tijd voor gekregen.

Tennissen doe ik – nog altijd – op recreatief niveau, in groepjes, toernooitjes en 50+ competitie. Voor mij gaan tennissen én gezelligheid én sociale contacten én werken aan en in de vereniging hand in hand. Daarbij probeer ik dat ook het karakter van onze vereniging te laten zijn.

2. Welk project heeft het fonds gefinancierd?

Ons tennispark bestaat al 40 jaar, en daarin hebben nogal wat veranderingen plaatsgevonden. Het meest recent vooral de aanpassingen aan de banen. In 2012 zijn 2 groene kunstgras banen vervangen door rood-zand kunstgras banen en in 2017 de restende 5 gravel banen ook door die zelfde all weather banen.

Het park was ook nodig toe aan een upgrade met duurzaamheidsmaatregelen. De verlichting voldeed niet meer aan de normen en viel regelmatig uit. Het dak van het clubhuis vertoonde lekkages en de meterkast viel regelmatig in storing. De apparatuur was aan vervanging toe. Daarnaast was het wenselijk om het clubhuis aan te passen naar de inzichten van de huidige tijd.

De renovatie van het clubhuis hebben we uit eigen middelen kunnen bekostigen. De verlichting (14 armaturen op 10 masten) is vervangen door LED verlichting. Hierbij is wel eerst de kwaliteit van de bestaande masten gecontroleerd. Op het dak zat nog een isolatielaag van stro met oude dakbedekkingen. Deze is vervangen door 7 cm isolerende platen met een 2 laagse dakbedekking.

Op het dak zijn 52 zonnepanelen geplaatst met een geprognotiseerde opbrengst 15000 KWH. De meterkast met technische installaties is geheel vervangen zodat deze weer veilig is en jaren meekan. Deze verduurzamingswerkzaamheden zijn gefinancierd met eigen middelen, een subsidie van het DUS-I en een lening van het BNG Duurzaamheidsfonds.

3. Hoe verliep het financieringsproces?

Het financieringsproces is heel vlot verlopen. Eerst hebben we het proces van borgstelling met de Stichting Waarborgfonds Sport doorlopen en daarna hebben we de lening aangevraagd bij het BNG Duurzaamheidsfonds.

De borgstelling met het SWS heeft een doorlooptijd van 3 weken gehad en de doorlooptijd tussen aanvraag en offerte van het BNG heeft een doorlooptijd van minder dan 2 weken. Alle contactpersonen waren zeer constructief en positief ingesteld. Tevens was het BNG Duurzaamheidsfonds flexibel m.b.t. offertegeldigheid onder corona omstandigheden.

4. Waar ben je trots op?

Op de vrijwilligers in de vereniging. De vrijwilligers die de aanvragen naar DUS-I, SWS en het BNG Duurzaamheidsfonds hebben geregeld, de vrijwilligers die de aanvragen naar de leveranciers hebben begeleid en de voorstellen naar de vereniging en de Algemene Ledenvergadering hebben uitgewerkt alsook de vrijwilligers die meegeholpen hebben met de werkzaamheden.

Daarnaast natuurlijk op ons park dat weer up to date is met – ook – de gerealiseerde energie- en CO2-besparing. Natuurlijk ben ik er ook trots op dat ik al bijna 25 jaar voorzitter mag zijn van deze gezellige en stabiele tennisvereniging.

5. Welke plannen voor de toekomst heb je nog?

Als we weer vet op de botten hebben willen we nog graag de kleedkamers en de toiletgroep gaan renoveren. Met al deze investeringen zijn we ervan overtuigd dat onze vereniging met vertrouwen de toekomst tegemoet kan zien.

Lees meer over TV Hercules bij initiatieven.