Heeft jouw kantoorpand al energielabel C?

Misschien ben je er al lang mee bezig of zelfs al klaar. En misschien ben je nog niet begonnen en krijg je nu lichtelijke paniek bij de gedachte dat je alles nog moet regelen. We hebben het over kantoorpanden groter dan 100 m2 die vanaf 2023 minimaal energielabel C moeten hebben. De antwoorden op vijf prangende vragen van ondernemers.

Vanaf 2023 verplicht energielabel voor (grote) kantoren

Misschien ben je er al lang mee bezig of zelfs al klaar. En misschien ben je nog niet begonnen en krijg je nu lichtelijke paniek bij de gedachte dat je alles nog moet regelen. We hebben het over kantoorpanden groter dan 100 m2 die vanaf 2023 minimaal energielabel C moeten hebben. De antwoorden op vijf prangende vragen van ondernemers.

1. Om welke maatregelen gaat het die ik in mijn kantoorpand kan nemen?

Elk kantoor is anders. Daarom is er geen standaard lijstje dat zegt welke energiebesparende maatregelen je kunt nemen om tot energielabel C te komen. Een energieadviseur kan je vertellen welke maatregelen in relatie tot de investeringskosten het grootste effect hebben op je energielabel, de zogenoemde quick wins. Grote kanshebbers zijn doorgaans het vervangen van traditionele verlichting door ledverlichting en cv-ketels door hr-ketels. Maar ook het aanbrengen van isolerend glas en dak-, gevel- en vloerisolatie kunnen grote verschillen maken. De Energiebesparingsverkenner kantoren geeft snel inzicht in mogelijke opties.

2. Hoe betaal ik die energiebesparende maatregelen?

Net als de maatregelen zelf is ook het kostenplaatje maatwerk. Wellicht is jouw kantoor met een enkele maatregel al op het minimale energielabel en kun je dit uit de eigen bedrijfsmiddelen bekostigen. Maar misschien is er meer nodig en kun je dat niet in één keer betalen. Het BNG Duurzaamheidsfonds verstrekt leningen aan ondernemers die willen verduurzamen zonder te sparen of hun reserves aan te spreken. Het financieren van energiebesparende maatregelen kan al vanaf € 50.000. Zonnepanelen, ledverlichting, een herbruikbaar batterijsysteem? You name it.

3. Levert deze nieuwe wetgeving naast de kosten ook nog wat op?

Er zijn meerdere voordelen aan investeren in energiebesparende maatregelen. Allereerst is dat de zogenoemde terugverdientijd. Die houdt in dat je de investering binnen een bepaalde termijn terugverdient. Stel: je investeert in energiezuinige ledverlichting. Dat kost je in het begin geld. Na verloop van tijd zie je de energierekening dalen, want ledverlichting is zuiniger dan de tl-lampen die je had. Op die manier verdien je de investering dus vanzelf terug. En ga je er daarna zelfs aan verdienen. Een ander voordeel is dat investeren in groene energie je bedrijf een positief imago geeft.

4. Wie is er aan zet bij het verbeteren van het energielabel: huurder of verhuurder?

Of het een huurder of verhuurder is die de stappen moet nemen, hangt af van afspraken in het contract. Ben je van plan om een kantoor binnenkort te (ver)huren, dan is het beter om te zorgen dat het een kantoorpand is dat al energielabel C heeft.

5. Ik ben verhuurder van een kantoorpand, wat levert investeren in maatregelen mij op?

Duurzaamheid wordt binnen bedrijven steeds belangrijker en huurders stellen steeds hogere eisen aan een (toekomstbestendig) kantoorpand. Je doet er als verhuurder dus goed aan om een zo hoog mogelijk energielabel te scoren. In ruil hiervoor kun je bijvoorbeeld hogere servicekosten met de huurder afspreken. Zo verdien je (een deel van) de investering in energiebesparende maatregelen terug en is je huurder blij met zijn energiezuinige pand.

In 4 stappen naar energielabel C (of beter)

Stap 1: Vraag een maatwerkadvies aan

Een energieadviseur loopt het pand na, signaleert waar het op het gebied van energie beter kan en maakt een kostenplaatje voor uit te voeren energiebesparende maatregelen. Een maatwerkadvies wordt ook wel energieprestatieadvies (EPA) genoemd.

Stap 2: Inventariseer de financiële mogelijkheden en subsidies

Hoe ga je de energiebesparende maatregelen in je kantoor betalen? Het kan interessant zijn om hiervoor geld te lenen. Vaak verdien je dit terug uit de besparing op energie. In de subsidiewijzer van RVO vind je subsidies en regelingen die van toepassing zijn op kantoren.

Stap 3: Voer de maatregelen door

Zorg dat je vóór 2023 op minimaal energielabel C zit met je kantoorpand.

Stap 4: Laat een nieuw energielabel opstellen

Schakel een energieadviseur in om het nieuwe label te laten vaststellen en registreren.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tips

  • Hoe minder goed het energielabel van jouw kantoorpand, hoe meer werk er nodig zal zijn om uiteindelijk minimaal label C te krijgen. Vergis je niet in de tijd die nodig is van stap 1 tot stap 4 (zie stappenplan) en begin op tijd!
  • Als je dan toch bezig bent, ga dan voor het best mogelijke en haalbare energielabel. In 2030 wordt energielabel A namelijk de standaard voor kantoren.
  • Heeft jouw kantoorpand nog geen energielabel? Vraag die dan snel aan. De prijs voor het krijgen van een label stijgt in 2021 mogelijk dankzij een nieuwe bepalingsmethode.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meer weten?

Meer weten over het verplichte energielabel C voor kantoren? Je leest het op de website van RVO.