Energiecoöperatie Best Energie: zonnedak

Aanvrager: Energiecoöperatie Best Energie
Projectlocatie: Best
Thema: Energie
Vraagt financiering aan voor: 352 zonnepanelen op een agrarische schuur
Website: www.best-energie.nl

 

Project

Begin 2020 werd energiecoöperatie Best Energie opgericht. Hierin worden duurzame projecten ondergebracht vanuit Best Duurzaam, eveneens een coöperatieve vereniging die duurzaam wonen en leven in Best stimuleert. Het eerste project betreft een zonnedak op een recent gebouwde agrarische schuur in het buitengebied van Best. Eind 2020 is het Zonnedak Raaijmakers aangesloten op het net en vanaf 1 januari 2021 is de regeling (een oude PCR regeling) van start gegaan. Op het zonnedak liggen 352 zonnepanelen met een totale capaciteit van ongeveer 110.000 kWh. Met de opgewekte stroom kunnen zo’n 45 huishoudens voorzien worden van energie. De zonnepanelen zijn eigendom van de coöperatie. De agrariër die zijn dak beschikbaar stelt, krijgt als vergoeding de opbrengst uit 31 zonnepanelen.

Financiering

Mensen kunnen lid worden van Best Energie en voor 275 euro per zonnepaneel meedoen in het project. Daarmee profiteren ze van de verkoopopbrengst van de opgewekte energie en van een teruggave van energiebelasting over het deel van hun opwek. Doordat leden zich inkopen, kan de coöperatie een groot deel van de investering in het zonnedak zelf betalen. Het overige deel wordt gefinancierd door het BNG Duurzaamheidsfonds, in de vorm van een Standaardlening.

Bekijk de video van de installatie van het zonnedak:

 

Bijdrage aan een duurzamere wereld

Het BNG Duurzaamheidsfonds financiert zakelijke projecten die een bijdrage leveren aan een duurzamer Nederland. Daarmee sluiten we naadloos aan op de Sustainable Development Goals (SDG's), ook wel Duurzame Ontwikkelingsdoelen genoemd, van de Verenigde Naties. De SDG’s zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Dit project draagt bij aan meerdere SDG’s: