Dromen, denken en doen: samen met je VvE aan de slag om prettiger te wonen

Misschien woon je al jaren met veel plezier in je appartement. Of misschien ben je er nog maar net geland. Hoe dan ook: het kan zijn dat je merkt dat het nog net iets beter kan, jouw huis of het gebouw waarin je woont. Veiliger, milieuvriendelijker, comfortabeler of leefbaarder. Ga samen met medebewoners op onderzoek uit en maak mooie plannen! 

Misschien woon je al jaren met veel plezier in je appartement. Of misschien ben je er nog maar net geland. Hoe dan ook: het kan zijn dat je merkt dat het nog net iets beter kan, jouw huis of het gebouw waarin je woont. Veiliger, milieuvriendelijker, comfortabeler of leefbaarder. Ga samen met medebewoners op onderzoek uit en maak mooie plannen! Het BNG Duurzaamheidsfonds helpt graag met de financiering van jullie projecten.

Energiebesparing

Veel VvE’s zijn al bezig met verduurzamingsplannen, zoals zonnepanelen, een warmteterugwin-installatie, spouwmuurisolatie, triple glas en ledverlichting. Maatregelen die goed zijn voor het milieu, maar die ook het wooncomfort verhogen. Verschillende VvE’s hebben hun plannen ook al uitgevoerd. Zo heeft VvE Wilgenhof in Rotterdam 280 zonnepanelen geplaatst en VvE de Sanderij in Schoorl kwam op 816 panelen! Beide projecten klopten bij het BNG Duurzaamheidsfonds aan voor financiering. VvE de Sanderij hoefde zo niet de eigen reserves aan te spreken en ook de servicekosten konden gelijk blijven. De inkomsten van de zelf opgewekte stroom vloeien terug in de kas voor groot onderhoud. VvE Wilgenhof verhoogt de servicekosten tijdelijk en betaalt daarmee de lening af. VvE Marsdiep in Den Helder heeft inmiddels ook al veel verbeteringen weten te realiseren. Hun grote doel was een representatief en verduurzaamd gebouw. Dit bereikten ze onder andere door de gevelpuien te vervangen en kunststof kozijnen te plaatsen met isolerend glas. Ook is de dakbedekking vernieuwd en is het pand volledig geïsoleerd.

 

Onderhoud en verduurzamen

Verduurzaming is een populair thema, maar voor je woonplezier zijn veiligheid en comfort minstens zo belangrijk. Als er bij je balkon sprake is van betonrot, zit je daar niet zo lekker meer. VvE Azuria in Amsterdam Zuid-Oost heeft de balkons laten renoveren. En er is nog een belangrijk thema: de vervanging van de standleiding. Een forse klus waar iedere VvE op enig moment mee te maken krijgt. En is er in jullie gebouw asbest verwerkt? Dat kan ook een behoorlijke kostenpost betekenen, waar de spaarpot van de VvE misschien niet helemaal op voorbereid was.

Welke klus, buiten het reguliere onderhoud, jullie ook op willen of moeten pakken: als het bijdraagt aan het duurzame behoud van jullie gebouw, dan is de Maatwerklening van het BNG Duurzaamheidsfonds een mogelijkheid om het financiële plaatje rond te maken.

Planning

Binnen de VvE is er ongetwijfeld een goed beeld van de conditie van het gebouw en ook van de onderhoudsplannen die op de rol staan. Het is slim om met verbeteringsplannen daarbij aan te sluiten: als er toch al steigers staan voor schilderwerk, kunnen die ook benut worden voor het onderhoud aan balkons. Dat scheelt weer in de kosten.

Financiering

Hebben jullie het doel helder voor ogen? En weet je wat de kosten zijn? Wanneer je minimaal €100.000,00 extern kapitaal nodig hebt, denk dan aan een Maatwerklening van het BNG Duurzaamheidsfonds. Hieronder de kenmerken op een rij:

  • Voor aanvragen van €100.000 tot €2.500.000,-
  • 3% - 5% rentevast en boetevrij vervroegd aflossen
  • Maximale looptijd van 15 jaar
  • Financiering tot 80%. De overige 20% kan je door middel van eigen middelen of een subsidie inbrengen
  • Ook voor VvE’s waar meer dan 50% van de appartementen in eigendom is van een commerciële partij
  • Ook voor VvE’s met maar 1 duurzaamheidsmaatregel, bijv. installatie van zonnepanelen

Paul Scholten is investmentmanager bij het BNG Duurzaamheidsfonds en via hem zijn meerdere financieringen verstrekt aan  VvE’s voor de realisatie van duurzaamheidsinvesteringen. Hij vertelt: ‘Reguliere banken vinden het financieren van VvE’s lastig, en ook bij het Nationaal Warmtefonds, kunnen niet alle VvE’s terecht met hun plannen. Hier dreigde een gat te ontstaan, terwijl het enorm belangrijk is dat VvE’s hun gebouwen kunnen verduurzamen en in goede staat houden. Wij willen graag helpen, daarom hebben we de Maatwerklening nu ook geschikt gemaakt voor VvE’s.’

Tips van Paul:

  1. Breng goed in kaart welke duurzaamheidsinvesteringen nodig zijn, en laat je daarin deskundig adviseren en begeleiden, zowel op technisch, bouwkundig als financieel gebied.
  2. Weet dat (bijna) alles, wat bijdraagt aan een veiliger en betere leefomgeving, in aanmerking kan komen voor aantrekkelijke financiering bij het BNG Duurzaamheidsfonds.
  3. Let ook op de beschikbare subsidies via de gemeente of provincie. Via de site van RVO vind je o.a. meer informatie over de SEEH-subsidie voor VvE’s.